Saturday, March 10, 2012

Korea with love - chapter 1


Annyeonghaseyo! eotteohke jinaeseyo?je ireum eun Farah Yasmin (FY) imnida…hahaha..pandai2 la korang translate..FY pun tak tahu betul ke tak tu..taram je..

Ada B2B dkt group minta FY review tentang trip to Korea.FY pergi Korea on 2007.That time bulan December and winter season. FY pergi dengan my family, my uncle and aunties and my cousins.. Total dalam 12 orang family members.Dah macam rombongan dah.huhu.

Our flight to Incheon via Korean Airlines.From KLIA pukul 11 malam and arrived Seoul on the next day. Perjalanan ambil masa dalam 6 jam (kalau tak silap FY). Dalam flight after serve refreshment, FY tido sampailah flight attendant korea (muka sebiji macam Kim Tae Hee) kejut dengan penuh ke'korean'an (suara comel giler, rasa nak cubit) untuk breakfast. I love Korean Airlines in flight toiletries.Cukup lengkap dgn tooth bursh, tooth paste, lotion and face towel. From Malaysia, my family dah request halal food. Alhamdulillah makanan pun sedap.

Takde problem pun dekat airport. Tapi rasa nya masa tu, banyak flight landing dekat Incheon, so queue untuk international passport a lil bit long. At the airport juga, the tour leader suruh tukar winter clothing coz at that time weather 5 degrees. Toilet dekat Korea semua nya bersih dan cantik tapi standard lah takde air. Kena spare botol air mineral dalam beg untuk ber'istinjak..huhu.

Our first day, kami pergi visit Gyeongbok Place, National Folk Museum and Presidential Blue House. Gyeongbok Place tu tempat raja-raja korea dulu. Kalau tengok cerita korea yang pasal raja2 ni, mostly shooting kat sini lah. Don't ask me about korea history, langsung ku tak tahu menahu. Berdekatan dengan GP, is National Folk Museum. Dalam muzium dah cerita pasal sejarah2 korea ni, adat, tamadun, seni bina, ekonomi, perang dan lain2. Muzium yang cantik dan lengkap. Jangan lupa beli souvenior dkt gift shop :P hehe. Lepas tu, singgah Presidential Blue House (rumah PM Korea). Singgah tengok dari luar jerr..Bukan leh dapat lepak minum & makan Ramen pun.

Tour leader bawa makan dekat restoran Pakistan dekat area Itaewon. Di sini memang banyak sangat kedai halal food.Boleh juga sembahyang dekat Seoul Central Mosque.Along the way, ada macam2 restauran halal dan kedai runcit. Just for sharing, FY ada beli kebab kat sana harga dalam 3,000 won.

After makan dan solat, kami jalan2 sekejap area Itaewon. Not bad juga shopping kat sini. Banyak kedai kasut dan kedai baju. Hard Rock Cafe terletak dkt kawasan Itaewon. FY memang mengumpul t-shirt HRC and sempat beli time last day dekat sini.

Petang nya, kami terus di bawa ke Nami Island- the famous winter sonata shooting place. Arrived almost 5 and sempat catch ferry ke Nami Island. Ramai sangat orang masa tu. Kalau tak di uruskan oleh travel agent, mmg lama nak beratur naik ferry.

Sampai2 je dekat Nami Island, lagu winter sonata pun berkumandang non stop. Sayang nya, takde snow masa tu. Yang ada hanya ice :P Nami Island memang cantik seperti yang kita tengok dalam cerita Winter Sonata. Ada banyak sangat gambar Bae Yong Joon (Kang Joon Sang) & Choo Ji Woo (Jeong Yoo Jin). Boleh juga nak sewa basikal for 30 minit pusing2 Nami Island. Single ride for 3000 won and couple bride is for 6000 won. Kalau family bicycle 10 000 won. Kami tak sewa pun sebab jalan kaki dah cukup best. Sila kawal mata dekat sini sebab banyak sangat aksi terlarang. haha.

Anyway, this is my family =)



my parents and 4 brothers


the rest of my family members for Korea trip

Then malam nya, kitorang terus pergi ski resort - Deaemyung Vivaldi Park Ski World Resort. For your info, ada banyak lagi choice ski resort dekat Korea. It depends on the location and budget. for our trip, memang semua dah masuk dalam pakej tapi half board. Half board bermaksud, meals hanya disediakan di waktu2 tertentu. Kadang2 dia suruh pergi cari sendiri. Selalunya, kalau pergi oversea trip, my family bawa bekal dari Malaysia macam bawa serunding, sambal ikan bilis, beras, nasi impit, telur rebus dan ikan masin. Sangat susah nak cari halal food outside Seoul especially dkt ski resort. Kesian tengok travel members yang lain sebab supermarket dkt sini, takde jual halal food dan agak pricey.

to be continued…..sarang hae

2 comments:

  1. waaa...bestnye g koreaaaa..waaa!!!..hihi..

    ReplyDelete
  2. best dear.. a must place to visit

    ReplyDelete