Thursday, May 24, 2012

WAX-ing

Apakah itu waxing? Waxing is a method of semi-permanent hair removal which removes the hair from the root - credit to wikipedia..Dalam bahasa melayu, sesi mencabut bulu-buluan dari akar umbi..wuhuuu..menakutkan tak? hahaha.

Semalam FY dan sepupu pergi buat waxing dekat Blink, Hartamas. We all dah beli voucher dekat groupon last month. My cousin dah pernah buat sekali. From her story, dia cakap sakit dan i mula lah start cuak. Takut la kan. sebelum2 ni selalunya I shave je that 'private part'. This time, nak buat waxing ye you'ollss...Mula lah I meng'google' kesakitan waxing ni.Mostly cakap first time tu sakit sangat. Fuhhhh..I mulalah melancarkan misi mentally prepared.

Before heading to Blink, I cuci my 'private part' dengan hygine..FY rasa malu giler lah first time nak tayang benda alah tu dekat orang tapi what to do..nak beranak pun nanti, nak kena tayang jugak kann..hahaha..Beautician at Blink sangat-sangat professional..I feel comfortable..takda lah takut sangat..Firstly, they ask me to change pakai baju berkemban tu..Then, the beautician suruh I lay down atas katil then terus dia selakkkk..omaigodddd...nasib baik lah lampu malap2 je..hahaha..Dia tanya FY, ni first time ke? I cakap "aah,first time because i'm getting married next month..hehe'..Dia kata "U made a good decision to do this'...Zapppp,dia letak wax yang panas2 kuku dekat my 'private part'..haha..Panas yang tolerable, I must say..After that, dia ambil clean sheets dan tekap-tekap dekat situ, lepas tu..zuppppp..dia tarik cepat-cepat dan tekan sket dekat tempat yang dia wax tu..hahaha..First time memang rasa terkejut tapi I tak jerit..Sakit? sakit la jugak..haha..tapi, sangat sekejap je..then, dia sambung lagi buat sampai betul-betul bersih..So, I thought its done but nottttt..huhu..dia suruh I pusing belakang lak..haha..terus dia sapu wax kat situ then zapppp for the last time..wuhuuuu..and its seriously done!

Alang2 dah buat dekat 'situ'..i cakap nak tambah buat dekat arm pit and upper lips..Buat waxing dekat armpit tak sakit langsung..huhu..Upper lips je sakit sket..So far, apa yang FY boleh bagi tips is go for hard wax.For those yang low pain tolerance, sila makan aspirin or pain killer. And please find professional waxer. The best waxer is fast and make you feel comfortable.FY suggest pergi dekat Blink, Hartamas.


2nd floor, Hartamas Shopping Centre. Lorong menuju kedai ni ialah di antara Starbucks dan Jewellery Shop.

waxing both ur armpits, rm12

waxing your bikini line, rm25

threading your upper lips, rm5

brazillian wax, only rm55

Kalau nak lagi jimat, try cari promo dekat groupon...gooooood luck!


18 comments:

  1. aduh! cam sakit je suria bace ni.. heheeeee
    kt tempat tutttt tuttt plak kan daging lembut, kihkih
    god job FY yg sgt berani, suria malu + takut.. hahahaa

    ReplyDelete
  2. hehe..first time mmg sakit sket tapi bearable la sakit dia..sekejap je..lepas buat tu, kita akan rasa bersih je..hehe

    ReplyDelete
  3. errrr...macam sakit jer..
    merah-merah tak lepas buat tu FY?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak merah2 pun..but it depends on your sensitivity of skin..mine is ok,alhamdulillah

      Delete
  4. ngilu pulak baca cite u ni fy hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..its totally fine..u shud go and try..

      Delete
  5. Replies
    1. dear, its not haram like plucking eyebrows =)

      Delete
  6. If waxing your private parts is done by anyone other than your lawfully married partner, it shall be definitely considered as sinful and therefore haram; so never even contemplate such an activity.

    In Islam, we are certainly not allowed to expose ourselves before anyone except our lawful marriage partners (husband in the case of a woman, and wife in the case of a man). The Prophet (peace and blessings be upon him) “Guard your private parts except from your spouse.” The only exception to this rule is in case of a dire necessity like a medical treatment, and, mind you, waxing is never included in this category.

    Dr. Muzammil Siddiqi, former president of the Islamic Society of North America (ISNA), states:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam anon,

      It says in Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah (17/130): “The evidence that it is permissible for a woman to remove hair from her body is the basic principle which states that it required for her to adorn herself for her husband. There is no evidence to suggest that this is not allowed, apart from the prohibition on al-namas (plucking), which means removing hair from the eyebrows.”
      Abd-Allaah ibn Mas’ood (may Allaah be pleased with him) who said: I heard the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allah be upon him) say: “Allah has cursed the woman who does tattoos and the one who has them done, the woman who plucks eyebrows (al-naamisah) and the one who has it done (al-mutanammisah), and the one who files her teeth for the purpose of beauty, altering the creation of Allah.”
      (Narrated by al-Bukhaari, 5931; Muslim, 2125)


      I did this for the purpose of health and it is sincerely for my husband to be. I do not have any expertise to do waxing for first time.Thus, I rely for reliable person(beautician) to do that. It is my necessity for doing so and I understand what are you trying to say my dear Anon =) All right, next time I will ask my husband to learn about waxing because I really particular about the cleaniness of my private parts =) Thank you for your attention =)

      Delete
  7. Hukum mencukur rambut (ada juga yg menyebut bulu) kemaluan adalah SUNNAH. Hal ini berdasarkan hadits Nabi SAW berikut:
    “Lima hal yang termasuk sunnah fitrah: Mencukur bulu kemaluan, berkhitan, memendekkan kumis, mencabut bulu ketiak dan memotong kuku.” (HR Jama’ah)

    “Agar kesemuanya itu tidak melebihi 40 malam.” (HR Ahmad, Abu Daud, dll)

    Cara lain, selain mencukur, adalah mencabut, menggunting, atau cara lain (jika ada). Perbuatan ini (mencukur bulu kemaluan) hendaknya dilakukan oleh diri sendiri, atau oleh suami/isternya. Jika selain suami/isteri kita, maka hukumnya TIDAK BOLEH (beberapa ulama menyatakan HARAM), dikarenakan kemaluan merupakan salah satu aurat yang mesti dijaga dari orang-orang yg tidak berhak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Anon,

      thanks for your concern =)

      your advise is highly appreciated.

      Delete
    2. sory..aurat prmpuan dgn prmpuan dr pusat hingga lutut..so mstila msuk skali dgn kemaluan..waxing x haram klo urself or husband yg bwat..i just tgor je sbb rmai i tgk b2b yg bwat n post kt blog..sory..assalamualaikum..

      Delete
    3. waalaikumusalam..terima kasih kerana begitu sensitif tentang isu ini. saya sangat memuji usaha dakwah Anon..don't worry dear, i sangat terbuka dengan teguran2 yang membina =)

      Delete
  8. Dah lama nak try buat wax ni..my husband juga suggest buat brazilian wax ni. Hopefully pasni ada keberanian nak buat.

    ReplyDelete
  9. sakit tak FY buat? Hmm mungkin boleh try kat amrpit nanti hehe thnks for this good info! :)

    ReplyDelete
  10. skali buat nih tahan berapa lama ek?

    ReplyDelete
  11. After this software is totally simple to use software system.
    9 2 1 MBA rdamax keylogger is a keystroke recorder that captures user's activity and saves it to an encrypted log file. Family-Friendly Refog keylogger is running! This sophisticated stealth program conducts most of its activity on-line, Equally privately in addition to patience. There are indeed many more which are not blocked by these filters.

    Feel free to surf to my weblog; keyloggers

    ReplyDelete